woensdag, november 12, 2008

stand van zaken in Banda Aceh

Van 8 tot 15 november ben ik in Atjeh om de nieuwe ronde activiteiten voor te bereiden. De nieuwe ronde activiteiten zal bestaan uit:
- 6 KSU collega’s die in het eerste half jaar van 2009 ieder drie maanden in Atjeh zullen verblijven en zullen werken rondom het thema “realistisch rekenen inclusief klassemanagement” met de leerkrachten van de bekende scholen en met studenten van de plaatselijke lerarenopleiding
- workshopreis rondom hetzelfde thema in mei met 10 KSU leerkrachten, 2 Domstaddocenten en 4 Domstadstudenten.
Deze nieuwe activiteiten zij zo uitgekozen omdat de evaluatie van de eerdere workshopreizen uitwees dat structurele ondersteuning en het maken van keuzes het project effectiever zouden maken.

Het is goed om weer op de scholen in Banda Aceh te zijn. De ontvangst is veelal erg hartelijk. “Wat fijn dat jullie er weer zijn.” Maar ook: “We hadden jullie al weer eerder verwacht”. Het kost dan wat tijd om uit te leggen dat het voorbereiden van structurele ondersteuning niet één-twee-drie gaat (was dat maar zo). Er wordt vervolgens erg enthousiast gereageerd op het aanbod dat er vanaf februari structurele ondersteuning kan worden geboden bij realistisch rekenen in combinatie met klassenmanagement. Daar is namelijk ook precies om gevraagd. Dat daarbij ook ondersteuning komt van de “eigen” universiteit UnSyiah uit Banda Aceh, is helemaal mooi meegenomen.



Het maken van afspraken met de universiteit verloopt ondertussen voorspoedig. Dat is vooral te danken aan de langdurige samenwerking die al bestaat tussen UnSyiah en Freudenthal/APS binnen het programma PMRI (Pendidikan Matematika Realistik Indonesia). Juist deze week worden er binnen dat programma workshops verzorgd aan de scholen die al deelnemen aan PMRI. De workshops worden verzorg door Pak Martin van Reeuwijk (APS), Ibu Dédé de Haan (Freudenthal Instituut) en Ibu Rahmah Johar (Unsyiah). Op de foto hierboven: leerkrachten aan de slag met een opgave op eigen niveau. Straks komen er dus 6 nieuwe PMRI scholen in Banda Aceh bij! Wij zullen met hetzelfde materiaal werken, de aansluiting is daarmee optimaal.



De mooiste ervaring tot nog toe: leerlingen op school Gampung Jawa horen (en zien!) vertellen over hoe leuk ze de e-mail uitwisseling vonden met medeleerlingen uit Utrecht. En hoe graag ze daar weer verder mee willen. Erg prettig om ze dan te kunnen vertellen dat ze daar zeker mee door kunnen. De eersten al vanaf morgen (donderdag 13 november), wanneer Muriel en Lisa starten met hun groep 6 op de Dominicusschool. Hier zijn de leerlingen er klaar voor!

1 Comments:

Blogger Muriel Nohlmans said...

Hoi Andre

Wat goed om te lezen dat we welkom zijn!Je hebt al heel wat werk verricht hoor. Wij zijn er ook klaar voor, Lisa en ik. Houd morgen je mail maar in de gaten.
Houd je haaks enne...sampai bertemu lagi (de toets was makkelijk)
Groetjes

Muriel

10:11 p.m.  

Een reactie posten

<< Home