zaterdag, november 03, 2007

zaterdagochtend tussenbalans


Na een paar bijzonder intensieve dagen (het zal wellicht opgevallen zijn: zonder internet) maken we de tussenbalans op. Alle groepen zijn vier dagen actief geweest op de scholen en het algemene beeld stemt optimistisch. De kinderen vinden het fantastisch, de leerkrachten doen enthousiast mee en de schoolleiders zijn blij met onze komst, maar meestal zelf afwezig. Dat laatste is zorgelijk. Ik mocht aanwezig zijn bij een eindceremonieel van een schoolleiders leadershiptraining en het contrast tussen wat daar verteld werd en de alledaagse praktijk is zo ongeveer dat van tussen dag en nacht. Op de scholen waar wij werken is de mate van (zichtbaar/merkbaar) leadership meestal beperkt.
Terug naar onze “missie”. In de volgende bijdragen zal – door de verschillende deelnemers - meer op detail ingegaan worden op de workshops maar hier alvast even een overview:
School 1 blijft school 1. De rekenworkshops gaan goed, maar het klassenmanagement is hier in veel klassen nul. Dat gaan wij in deze twee weken niet veranderen, hopelijk een kleine verandering stimuleren. Het goede nieuws: het klassenmanagement was nog niet zo lang geleden in alle klassen nul…
School 2 is bijzonder blij met de rekenworkshops. Hier dragen de leerkrachten de school (en doen dat goed) en wordt de schoolleider algemeen beschouwd als “pain in the ass”. Gelukkig is ze er vrijwel nooit en draait de school dus ook prima zonder. De workshops worden met erg veel enthousiasme ontvangen en de vraag is: meer, meer, meer.
School 3 is en blijft een feest. De gymleerkrachten zijn in hun nopjes met de workshops en laten dit ook blijken. De leerlingen vinden het fantastisch.

School 4 is bij vlagen ontroerend. Men wil wel maar kan niet. Dat is het overheersende gevoel. Veel leerkrachten lijken nog steeds enigszins lamgeslagen. Maar ze zijn in toenemende mate betrokken bij de workshops en blijven benadrukken hoe blij ze zijn met onze komst. De meer coöperatieve werkvormen bij de sciencevakken slaan goed aan en (gelukkig maar) sluiten ook goed aan bij wat wenselijk is.

School 5 is erg blij met de muziek, drama en dansworkshops. Op vrijdagochtend komt de groep aan en zijn de gecombineerde klassen al begonnen. Ruim een uur blijven de Atjeese collega’s zelf aan de slag en mogen de Hollanders blij toekijken hoe de workshops in de praktijk worden gebracht.
School 6 reageert soortgelijk op de muziek-, drama, en dansworkshops. Ook hier wordt actief meegedaan en is het enthousiasme van leerlingen en leerkrachten continue.

Nu is het gelukkig even rust, want weekend. Sommige groepen brengen deze ochtend een afscheidsbezoek aan hun school (volgende week wordt er van thema en school gewisseld) en daarna is het anderhalve dag uitrusten. Dat is hard nodig, want de ziekenboeg groeit. Er wordt goed op elkaar gelet, maar dat heeft niet voorkomen dat er behoorlijk wat mensen aan de norit zijn en dat ook de hoofdpijnklachten toe nemen. Even een paar tandjes terug en dan hopelijk maandag weer met vernieuwde energie terug naar de scholen.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Andre en anderen,
Laatik vanuit het natte Nederland reageren. Door drukte is het er nog niet van gekomen maar nu, op zaterdagochtend, lees ik alles even door. Met veelinteresse natuurlijk en oh zo bekend. Van dat'pelan-pelan...dat zit in de genen van dat land André! Deal ermee en pas je afspraken erop aan, door vantevoren bevestiging te vragen. Desnoods 2 dagen eerder navragen,hebben zij tijd om te reageren/anticiperen. In twee dagen tijd kun je heel Sumatra doorreizen als het moet! En dat van die onbevoegde leerkrachten, daar hebben wij het in Nederland nog wel eens over. Misschien is er straks ook wel gelegenheid/mogelijkheid om daar aandacht aan te besteden vanuit het Nederlandse werkveld. Ik wens jullie heel veel succes en werk vanuit je eigen opzet en overtuiging.
Warme groet,
Pierre Pourchez

9:52 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hoi allemaal!

Wat een geweldige verhalen zijn er te lezen op jullie web-log. Ook het enthousiasme en energie komt helemaal naar voren. Er zijn inderdaad altijd mindere dagen maar vervolgens krijg je de succes ervaringen weer dubbel terug.

Super leuke foto's, zo herkenbaar en krijg weer gelijk heimwee naar Banda Atjeh. Erg opvallend om te lezen dat school 1 toch nog zo klassikaal werkt. Tijdens ons laatste bezoek waren zij bezig met Paikem...

Ik ga jullie nog een hele fijne week toewensen waarin jullie, zeker weten, heel veel kunnen bereiken.

Geniet ervan!!!

xxx Femke

12:44 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Muriel en alle anderen,

Voor de komende week veel plezier en bedenk nogmaals, jullie doen goed werk zo blijkt. Ik hoop dat de fysieke ongemakken voorbij zijn.

Groet uit een grijs IJsselstein

Peter

3:57 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Dag allemaal,
Ik volg met veel belangstelling jullie indrukwekkende verhalen over het werk op de scholen en over jullie ervaringen met de cultuur van het land. Petje af voor jullie inzet en enthousiasme!!! Ook in omstandigheden die niet altijd 'een feestje' zijn, lukt het goed om de nieuwsgierigheid/belangstelling voor de activiteiten te wekken bij de leerkrachten (bij de kinderen is dat zowiezo het geval).
Pas ook een beetje op jezelf daar! Fijn om een weekendje bij te tanken...Succes komende week!
Cobi Boomsma

5:37 p.m.  

Een reactie posten

<< Home