donderdag, november 08, 2007

Tot slot


Het workshopprogramma zit er al weer bijna op. Morgen nemen de groepen afscheid van hun scholen en van hun tolken. Daarna gaat de groep naar het eiland Weh voor een dag welverdiende ontspanning en daarna (zondag) begint de lange terugreis. Dit zal dus het laatste weblogbericht vanuit Indonesië zijn.
Het waren (zijn) intensieve weken en omdat we met allemaal onderwijsmensen zijn: het R-woord is al regelmatig gevallen. Reflecteren dus. Vrijwel dagelijks werd door de hele club voor het avondeten teruggeblikt op de dag en vooruitgekeken naar de volgende dag. Vaak met behulp van erg prettige – want afwisselende – coöperatieve werkvormen van Bonnie. Dat was nuttig en goed.
En nu is het dus al weer bijna tijd voor de reflectie op de reis. Dat zal een lange reflectie worden, want pas in december afgerond. “da’s wel erg lang” hoor ik sommige lezers denken, maar dat valt mee: tot 8 december is Johan namelijk aanwezig in Banda om op de scholen follow-up te geven en om te onderzoeken wat deze workshops hebben bijgedragen. Waar schieten ze wortel en waar doen ze dat niet (en waarom wel of niet).
Natuurlijk zal deze groep komende weken ook al het nodige aan evaluatiemateriaal opleveren maar pas in december kan de balans dus echt worden opgemaakt.
Wat het resultaat van die balans dan ook zal zijn, één ding weten we nu alvast zeker: honderden kinderen hebben afgelopen weken geweldige workshops gehad en hebben geleerd en genoten. Dat geldt ook voor tientallen leerkrachten. En wellicht geldt dat ook wel voor de meeste schoolleiders.
Alle deelnemers van deze groep wil ik daarom nu alvast bedanken voor hun geweldige inzet!
Johan: fantastisch dat je langer wilt en kunt blijven en alvast heel veel succes!
Alle lezers: dank voor de betrokkenheid en hopelijk tot binnenkort!

André

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ha, André, heb weer genoten van de verhalen. Goede reis terug en tot op de spionnendag (?)...
Groet, Arend

9:54 p.m.  

Een reactie posten

<< Home