maandag, oktober 29, 2007

pelan pelan

Om 8 uur zitten we – de meesten behoorlijk uitgeslapen – in de labi labi’s naar Education International (EI). We hebben namelijk om 9 uur een afspraak met het hoofd van EI en we willen niet te laat zijn. Daar aangekomen treffen we een verraste secretaresse die van niets weet maar wel weet te melden dat onze afspraak nog in Midden-Sumatra zit. Een paar sms-jes verder is de afspraak naar morgenmiddag verplaatst en heb ik weer tot 10 leren tellen.
We besluiten het programma verder volgens plan af te draaien en bellen school SDN 70 Gp Jawa (ook wel de school van minister v.d. Hoeven genoemd, omdat zij deze in 2006 geopend heeft) dat we wat eerder komen.
“Wat eerder, goh zouden jullie komen dan vandaag? We dachten dat de workshops pas morgen zouden starten.”
(weer tot 10 tellen) “Nou, er was toch afgesproken dat we met de hele groep zouden komen kennismaken op uw school?”
“O ja? Ik weet van niets. Maar u bent welkom hoor.”

Dus gaan we naar school SDN 70 en worden daar geïmproviseerd maar hartelijk welkom geheten. Het is voor de meeste deelnemers de eerste kennismaking met onderwijs in Indonesië. Maar ook voor de deelnemers die vaker op deze school zijn geweest valt er genoeg te zien: er is namelijk behoorlijk wat veranderd sinds begin maart. Ok, nog steeds amper materialen. Ok, nog steeds vooral klassikaal onderwijs. Maar weg de behoorlijke mate van anarchie die kenmerkend was voor deze school. Er werd gewerkt, en flink gedisciplineerd ook.
Na een vertrouwde lunch in Pizza House (ja, we willen het maag/darmstelsel liefst wat ontzien de eerste tijd en doen dus erg voorzichtig) worden er inkopen gedaan. Veel inkopen.
Van twintig scharen tot basketbalballen. Van een lading kurk uit de dessa tot handgemaakte spiegels. Om zes uur is iedereen terug en kan na een korte briefing de heerlijke Indonesische maaltijd in het hotel genuttigd worden: een grote schaal gado gado, een grote schaal “seafood”, een grote schaal tempeh&tahu en veel rijst en nasi. Meer dan genoeg voor iedereen.
Na het eten gaan alle themagroepen nog even de puntjes op de i zetten en terwijl ik dit tik (het is bijna tien uur) zijn de meeste groepjes net klaar of aan het afronden. We zijn er nu helemaal klaar voor.
De les van vandaag: wie iets in Indonesië wil doen, moet vooral goed weten wat “pelan pelan” is. En als je dat weet, en weet toe te passen, dan is het een geweldig land!

8 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Heel typisch Atjeh..leuk om te lezen! Zet em op allemaal met de workshops! bagus!

groetjes Ellen

6:14 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Goed om te horen dat jullie veilig aangekomen zijn en zijn begonnen met het echte werk!! Als ik het allemaal zo lees waan ik me terug in Atjeh. Ben erg benieuwd wat jullie aan gaan treffen op de scholen. Zo te horen zitten de mensen daar niet stil. Ik zal jullie blog goed blijven volgen. Succes en geniet van deze super ervaring!!!
Groetjes Marlies

10:12 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Uit een druilerig en grijs IJsselstein wens ik iedereen in het algemeen en Muriel in het bijzonder een prachtige tijd daar. Geniet ervan en maak er iets moois van.

Groeten Peter

10:49 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hoi Mam en iedereen!

Heel veel succes vanaf vandaag met de workshops! En probeer naast alle indrukken en het drukke programma ook nog te genieten he!

Succes.

Groetjes Saskia en Jimmy

11:14 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hey mam en ook de anderen
Ziet er allemaal goed uit daar,succes met de workshops en geniet er van! Ik zou toch snel die pizza's links laten liggen en echt lekker gaan eten.

Groetjes! Dirk en Katinka

12:57 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Lieve Arlette/mama en anderen,

Hier een berichtje uit een regenachtig Houten.
...Vind je het Leuk? Hoe heet is het? Vind je het leuk om de kinderen les te geven? Is het mooi?.... Dit waren een paar vragen van Renske en Aukje.
Geniet met volle teuge en maak er een tijd van.

Groetjes Andries/Renske en Aukje

6:46 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Van je vader hoorde ik zojuist van het bestaan van deze, jouw site. Ik ga hem uitgebreid bestuderen. Een ándere site van jou bleek of-line te zijn. Ik ben inmiddels blogger: zie http://franscuijpers.web-log.nl
All the best!

10:52 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ik was naar heel iets anders op zoek en Google stuurde mij bij toeval deze kant op. Allemaal heel leuk, maar er is niemand die zich het lot van deze kinderen aantrekt, dat wil zeggen, op de foto's staan meisjes op lagere school-leeftijd en ze dragen hoofddoekjes. Dus de indoctrinatie en de onderdrukking begint daar al vroeg. Die kinderen worden voor het leven beschadigd, en iedereen vind dat leuk.
Hebben jullie geen hart of zo?
S.V.

3:58 p.m.  

Een reactie posten

<< Home