zondag, oktober 28, 2007

workshopgroep okt2007 is op weg

Wat later dan gepland (internet haperde even gisteren) maar hierbij de eerste upload(s) naar het log.

Nadat we uitgezwaaid werden door familie, vrienden en Marianne Kemps & Jon van Zoelen (KSU) kon de reis naar Atjeh beginnen. Een goede lange (12 uur) vlucht naar Kuala Lumpur, een paar uur wachten en een korte vlucht naar Medan verder, kwam het gezelschap gisteren aan in Medan. Daar werden we opgewacht door Shindi en Soehardi, vrienden van Pierre Pourchez. Zij namen ons mee naar Wahid Inn, het hotel. Erg fijn om zo ontvangen te worden op het vliegveld na een lange reis: geen gedoe, maar zo de bus in. Pierre, bedankt!

Een paar uur later werden we meegenomen op een interessante historische rondrit, waarbij stedebouwkundige Soehardi (afgestudeerd in Delft) voluit kon vertellen over zijn specialiteit: het culturele erfgoed in Medan. Ondanks de beperkte beschermde status (er is al het nodige verdwenen of in verval) valt er nog veel te zien dat herinnert aan de koloniale tijd.

Als Zeeuw doet het je bijvoorbeeld wel wat om de watertoren van Goes in een mooi uitvergrote kopie terug te zien in Indonesië. Andere hoogtepunten: de DELI maatschappij, het paleis van de sultan, hotel De Boer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Behalve een inkijkje op het culturele erfgoed, waar de stichting van Soehardi en Shindi zich voor inzet, gaf de rondrit ook zicht op booming Medan.
De hoogbouw schiet uit de grond, het aantal MacDonalds is al niet meer op de vingers van één hand te tellen en de vastgoedondernemers vieren hun feestje met rondrijden in mercedessen. Toch profiteert de hele bevolking wel wat mee, want de werkeloosheid is afgenomen en het schijnt dat nu ook de lage lonen wat aan het stijgen zijn…