zaterdag, mei 09, 2009

Samen sterk!


Hieronder een verslag van Sjoerd en Sonja:

Vrijdag was de laatste dag op de scholen. Volgende week gaan wij weer naar andere scholen. Wij (Sonja en Sjoerd) zijn de afgelopen dagen op school 38 geweest. Een school met 10 leerkrachten en 42 leerlingen. De school is (net zoals de meeste scholen) hard door de tsunami getroffen. Veel leerkrachten en leerlingen zijn verdronken. Van deze school hebben 4 leerlingen van de 238 en 2 leerkrachten van de 15 de ramp overleefd.

Donderdagmiddag hebben we met de leerkrachten een les bedacht die ze vrijdagmorgen hebben uitgevoerd. Nu een verslag hoe dat is gegaan.
Om 8.00u waren we op de school. Eerst een gesprek met het schoolhoofd. Daar hadden we gisteren niet zo veel tijd voor. Zij vertelde wat over de school eerst en nu. Vervolgens naar klas 1. Deze juf wilde een les doen rondom klokkijken. Zodra ze begon werden wij helemaal enthousiast. Ze begon haar les met een context door te vertellen waar je een klok voor kan gebruiken en waar de kinderen een klok van kennen. De kinderen waren gelijk betrokken. Ook de leerkracht was heel enthousiast ook al keken wij en nog een aantal leerkrachten en studenten mee met haar les. Ze had zelf thuis klokjes gemaakt waarmee de kinderen de tijd aan konden geven! Super. Wij hebben echt het idee dat ze vanuit de workshop verschillende dingen heeft geleerd en ook daadwerkelijk kan en wil toepassen in haar les. Dat kwam duidelijk in haar klokles naar voren.
Het is voor ons ook een hele ervaring om samen met de leerkrachten tot een les te komen. Zo hebben ze bijv. eerst 20 minuten gepraat alleen maar over het doel van de les en toen was die nog niet goed. Weer een kwartier erbij. Vervolgens 30 minuten een discussie over of ze nu gelijk een werkblad zou gaan maken of die avond. Het had dus al lang af kunnen zijn in die tijd. Dan denk je soms dat het veel vlotter mag, maar als je dan de les ziet vergeet je dat allemaal.

Het is echt super om samen te werken en van elkaar te leren. Zo hebben we aan het eind van de ochtend nog een aantal spelletjes laten zien die je met een dobbelsteen kunt doen. Het hele schoolteam stond om de tafel en was enthousiast. Als dank voor onze komst kregen wij een t-shirt van Atjeh. Ook zat er een briefje bij dat nog veel meer waarde voor ons heeft. Daarin stond hoe dankbaar ze waren en dat ze zich excuseerde voor de dingen die ze ons niet konden bieden. Dat raakt je. Daar kan niet iets anders tegen op.

Kortom een geslaagde eerste workshopweek. We zijn heel benieuwd hoe het volgende week gaat lopen met de nieuwe scholen. We zijn vrijdag avond met bijna iedereen heerlijk uit eten geweest en hebben daar in het restaurant uit volle borst het weekend ingezongen! Even lekker bijkomen.

Namens iedereen een hele zonnige groet vanuit Indonesië,

Sonja en Sjoerd