vrijdag, november 19, 2010

het wordt koud, echt!


Vandaag en gisteren hebben Anne, Caroline, Johan en Wouter voorbereidingsworkshops geleid voor de groep Atjese studenten, leerkrachten en opleidingsdocenten die eind februari voor drie weken naar Nederland komen voor het vervolg van deze uitwisseling. Anne vertelt:

Vandaag hadden we een hele leuke dag met de workshop voor de leerkrachten die naar Nederland komen. Wouter, Caroline en ik hadden op de gang onze warmste kleren aangetrokken terwijl Johan bezig was met een woordweb over Nederland.Wouter had zelfs een muts bij zich! Toen we binnenkwamen met onze oververhitte rode hoofden in onze veel te dikke kleren was de verbazing enorm groot. Wat een fantastische reactie was dat om te zien! Het was de hitte 100 % waard.

Ze kunnen zich totaal niet voorstellen dat het zo koud zal zijn.
- Draag je zoveel lagen over elkaar ?
- Zijn deze schoenen goed genoeg als ik naar Nederland ga?
Nee, want als het regent heb je alsnog natte voeten.
- Sandalen? Nee die zijn echt veel te koud in februari!
- Kan ik deze jas aandoen? Ja, dat kan wel, maar dan moet je er een hele dikke trui onder doen.

Verder hebben we de leerkrachten / studenten /docenten een werkblad gegeven waarop ze zichzelf moesten voorstellen. Vervolgens hebben ze zich aan elkaar voorgesteld in het Engels. Dit was ook echt een groot succes. Iedereen liep door elkaar en stelde zich aan degene voor die ze tegenkwamen. Er ontstonden hele leuke gesprekken. Wij hebben ons toch nog verbaasd over het Engels wat we gehoord hebben. Na de gesprekjes kregen ze de opdracht om in volgorde te gaan staan van : I don't speak English tot I speak English very well. Dit ging heel bescheiden en toch zeker ook heel goed. Er werd goed overlegd en ze waren het met elkaar eens over de volgorde.
In groepjes van gemengde niveau's hebben ze over Nederland gepraat. Transport, Food, Supermarket, Shopping. Johan heeft ze ook nog even flink voor de gek gehouden door te zeggen dat er geen rijst verkrijgbaar is in Nederland.

Verder hebben we muziek gemaakt en informatie gegeven over Nederland en het onderwijs in Nederland d.m.v. een powerpointpresentatie. Het was een zeer geslaagde middag! Ibu Tuti wil eigenlijk dat we vanaf nu iedere dag een workshop komen geven.

Voor mij waren alle leerkrachten bekend aangezien ik daar vorig jaar heel enthousiast mee heb gewerkt. Ik werd ook erg blij van de selectie die nu gemaakt is. De studenten zijn voor mij allemaal nieuw, maar heel erg enthousiast. Nu was de groep nog niet compleet, want doordat het nieuwjaarsdag was waren er nu in totaal 10 mensen van de 21 die meegaan naar Nederland. We hebben een absentielijst bijgehouden en hopen op een grote opkomst de volgende keer. We zijn een half uur later begonnen, maar hebben wel ons hele programma binnen de tijd kunnen doen.

Op de opkomst na was deze bijeenkomst echt helemaal geslaagd!

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wat super goed! En dapper dat jullie in jullie warme kleren hebben rond gelopen.

Ik begrijp wel waarom Ibu Tutti wil dat jullie nog een workshop komen geven... dat betekent een extra certificaat voor iedere deelnemer, hahaha.

Veel plezier en succes met de lessen/ workshops! Ik ben erg benieuwd welke leerkrachten van SD 59 mee gaan.

Groetjes,
Jenny

8:43 p.m.  

Een reactie posten

<< Home