dinsdag, november 09, 2010

Pak Finney Meng-gebrak Sekolah

Morgen, 11/11 is het de Dag van de Duurzaamheid. Ik hoor het de kritische blog-lezer denken: "iedere dag zou toch een dag van de duurzaamheid moeten zijn". Kritische blog-lezer, je hebt gelijk. Maar zover zijn we voorlopig nog niet. Niet in Nederland, niet in Atjeh.
Op zo'n duizend scholen in Nederland gaat er morgen in ieder geval wel heel expliciet aandacht aan geschonken worden via een simultane voorleesactie, georganiseerd door Duurzame PABO en Urgenda. Er wordt voorgelezen uit "Mr Finney en de Wereld op zijn kop", het boek van prinses Prinses Laurentien van Oranje. Zij zal zelf het startschot voor de voorleesactie geven in Amsterdam. En hier, hier in Atjeh... gaan we ook voorlezen - klik hier. Want het verhaal is hier minstens zo relevant als in de polder! En het goede nieuws is: duurzame ontwikkeling staat hoog op de agenda van de Atjese regering. Zo is een einde gemaakt aan de illegale houtkap. Dat geeft vervolgens wel weer spanningen in de maatschappij, want de prijs van hout is opeens enorm gestegen... En wat gaat er dan gebeuren bij de volgende verkiezingen? De nieuwe, schreeuwerige politieke geluiden komen hier dan weliswaar niet uit Venlo, maar voor de rest lijkt het er sterk op. Ook hier gaan opkomende politici op zoek naar zondebokken en naar de snelle oplossing: "nieuw sterk leiderschap, weg met vreemdelingen, weg met de groene leugen!".
De dilemma's hier zijn kortom precies dezelfde als die in het verhaal: hoe kom je er samen op een goede manier uit, rekening houdend met de planeet en met de verschillende belangen van verschillende mensen. Een spannend proces!