donderdag, maart 08, 2007

Fishermensfriends

Een bijdrage van Marlies over een bijzondere avond:

Het is 8 uur ’s avonds en wij (Bunga, Wilma, Jeany, Erna, Marlies) zitten op het balkon van onze nieuwe ‘fishermansfriend’: Lukman. Wij kijken uit over het gebied dat het zwaarst getroffen is tijdens de tsunami: Uleleh, een wijk direct gelegen aan zee. Lukman heeft al zijn zoons verloren tijdens de tsunami en zijn vrouw zit in Jakarta.
De spanning stijgt want we zijn in afwachting van 20 stoere vissermannen die samen met ons een les yoga willen volgen. Geen alledaags publiek voor Wilma die de les gaat geven. Als we een groepje van 6 personen hebben, besluiten we toch maar vast te starten. We nemen plaats op een zeiltje buiten in de warme avond. Gedurende de les vult de ruimte zich met meer mannen. Allemaal even serieus en sommige zelf passend gekleed in jogging broek en t-shirt. De schaarse ruimte wordt zonder problemen gedeeld. Schouder aan schouder liggen de mannen op het zeil en keren langzaam in zichzelf. Met gemak krijgt Wilma, de ondertussen 15 mannen en 3 vrouwen, in meditatie. Erg indrukwekkend!! Vooral als je bedenkt dat al deze mannen mensen in hun familie hebben verloren. Veel van deze verhalen zijn te lezen in hun ogen. Om dan samen met hen te mediteren, maakt deze avond een ervaring om nooit te vergeten!
Ondertussen is de rest van de groep aangekomen en wordt de avond wat luchtiger afgesloten (zie ook volgende “post”). Lukman speelt met zijn band een aantal liedjes en wij zijn een enthousiast publiek. Ook voor deze mannen een aparte ervaring; 16 jonge westerse vrouwen die mee swingen op hun muziek. Al met al een avond om niet snel te vergeten!